buton-messenger {margin-top:15px; font-size:11px; line-height:18px;}

Despre mine

Meniu

Totalul afișărilor de pagină

luni, 20 decembrie 2010

Cum a aparut Craciunul

Cum a apărut sărbătoarea de Crăciun

Se spune că la miezul nopţii sfinte, animalele domestice îngenunchează şi îşi întorc capetele spre răsărit

Când venea iarna, stră-strămoşii noştri vedeau cum lumina soarelui scădea, cum vegetaţia se ofilea şi trăiau cu teama că soarele nu va mai reveni la strălucirea din timpul verii şi că plantele nu vor mai răsări în lipsa soarelui. Întristaţi şi puţin speriaţi, aprindeau în jurul caselor focuri mari, puneau torţe aprinse în vecinătatea uşilor şi aduceau în case crengi de arbori şi arbuşti "veşnic verzi", în tentativa lor de implorare a zeităţilor locale pentru a le aduce înapoi astrul binefăcător.


Aceste forme de invocare, venite din negura timpurilor, s-au transmis până în zilele noastre în aproape toate ţările pământului, împreună cu magia şi frumuseţea lor specială. Sărbătoarea "morţii" aparente a soarelui s-a stabilit de secole în jurul datei de 21 decembrie (solstiţiul de iarnă), când ziua este cea mai scurtă. Aproape toate popoarele recunosc această dată de "mijloc al iernii" ca pe o dată sacră, a renaşterii spirituale şi religioase a comunităţii lor. În Persia (Iran) se sărbătorea renaşterea zeului Mithra - zeul Soarelui -, prin aprinderea de focuri mari în toate gospodăriile oamenilor, iar în Egiptul antic, preoţii coborau în peşteri ca să invoce renaşterea zeului Osiris.

La aceeaşi dată, mexicanii şi peruanii sărbătoreau naşterea fiului Mamei Celeste. Romanii practicau sărbătoarea Saturnaliilor, care începea pe 19 decembrie şi dura şapte zile. Zeul roman sărbătorit era Saturn, considerat Tatăl Timpului şi identificat în zilele noastre ca unul dintre strămoşii lui Moş Crăciun. Alte culturi pretind că strămoşul lui Moş Crăciun ar fi Sfântul Nicolae - Sfântul protector al copiilor. Acesta obişnuia să cutreiere la jumătatea lunii decembrie prin aşezările oamenilor şi să se oprească la casele cu copii, unde lăsa daruri "dulci".

Se pare că această din urmă legendă a fost adusă în America de marinarii olandezi, stabiliţi în aşa-numitul Noul Amsterdam (New York-ul de azi). Olandezii îl numeau pe Sfântul Nicolae Sinter Klaus, ceea ce a devenit pentru americani Santa Claus. Românii au nuanţat mai mult perioada sărbătorilor de iarnă, astfel încât copiii, dar şi adulţii se pot bucura de sărbătoarea Sfântului Nicolae, dar şi de cea a Sfântului Crăciun. Legendele românilor pentru această perioadă sunt frumoase şi pline de magie: se spune că, în noaptea de Crăciun, animalele domestice îngenunchează şi îşi întorc capetele spre răsărit, iar, în păduri, copacii îşi deschid la miezul nopţii o parte dintre muguri, în semn de recunoaştere a naşterii Mântuitorului. Sărbătorile de iarnă ale românilor sunt pline de tâlc, de bunăstare şi veselie, caracteristici care vin dintr-o credinţă puternică în sfântul Spirit al Crăciunului.

Această credinţă puternică i-a ajutat pe români să perpetueze sărbătoarea Sfântului Crăciun cu aceeaşi bucurie în suflet, chiar şi în vremuri de restrişte: o creangă de brad era împodobită cu nuci învelite în "poleială", cu fâşii subţiri de hârtie colorată, cu figurine de turtă dulce şi cu câteva lumânărele. Toată familia participa la "meşteşugirea" acestor podoabe simple, iar copiii erau cei mai însufleţiţi şi mai harnici. Din oricât de puţin, mamele şi bunicile pregăteau bunătăţi, iar casele se umpleau cu miresme de scorţişoară şi de nuci. Cei care aveau stare materială mai bună dăruiau din tot sufletul şi celorlalţi. Aşa a fost şi aşa va fi mereu la români. Poate şi pentru că într-un vechi colind se spune "E sărbătoare şi e joc în casa ta acum, / Dar nu uita când eşti voios, / Române, să fii bun!".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu